Vaste planten:

Vaste planten geven kleur in je tuin.

Je hebt planten die 1-jarig, 2-jarig of meerjarig zijn.

Siergrassen:

Verschillende soorten siergrassen voor in je tuin.

Siergrassen verlengen het tuinseizoen. Siergrassen zijn te verkrijgen in allerlei hoogtes, breedtes en bladkleuren, types, groenblijvend of net niet. Siergrassen zijn goede borderplanten voor grote borders/plantvakken of om met vaste planten te combineren. De soorten zijn voor mijn gevoel oneindig. In combinatie met groenblijvende heesters kun je met niet- of groenblijvende siergrassen  in de winter mooie silhouetten creëren om net die kleurcombinatie te maken of toch dat stukje groen in je tuin te behouden. De meeste siergrassen hebben bloempluimen. Afhankelijk van het soort siergras staan de wuivende bloeiaren op verschillende maanden trots boven hun gras te pronken.

de groenblijvende siergrassen:

  • Carex of zegge: sterk en mooi siergrasje, kan goed schaduw verdragen. Sommige soorten zijn ook geschikt als bodembedekker.
    De Carex buchananii valt op door zijn bruin bronsachtig blad.
  • Festuca of zwenkgras: Dit zijn kleine bolvormige grassoorten waarvan de Festuca glauca (blauw schapegras) het meest bekende is.
  • Helictotrichon of sierhaver: fijne blauwe grassoort voor droge bodems.
  • Luzula of grote veldbries met mooie bloeiaren

niet groenblijvende siergrassen:

  • Arundo of pijlriet: met zijn 4 meter ook reuzenriet genoemd.
  • Briza of trilgras: bloeit in juni met hartvormige zaaddoosjes die zeer geliefd zijn in droogboeketten.
  • Cortaderia of pampasgras: siergras met grijsgroene bladeren met scherpe randen en lange zilverwitte dikke bloempluimen. Worden meestal solitair aangeplant.
  • Hakonechloa: een Japans siergras dat uitlopers vormt.
  • Imperata cylindrica ‘Red Baron’ of Japans bloedgras is met zijn rode kleur zeer opvallend. Wenst een droge, goed doorlatende standplaats en winterbescherming is gewenst.
  • Miscanthus of prachtriet: Sterk groeiende hoge siergrassen. Kunnen ook gebruikt worden als haag. Zo heb je in enkele maanden tijd een aparte tuinkamer om in de zomer meer privacy te hebben en in de winter na de snoei kun je terug genieten van meer dieptezicht.
    De Miscanthus sinensis ‘Strictus’ met zijn gele dwarsstrepen of het zebragras.
  • Molinia of pijpestrootje: een vrij hoog en toch smal siergras met mooie halmen voor op arme bodems.
  • Pennisetum of lampepoetsersgras: zeer gekend vanwege de vaak in bloemstukken gebruikte decoratieve lange bloempluimen.De niet wintergroene soorten siergras kun je in het voorjaar snoeien tot ± 10 cm boven de grond. Bij Miscanthus is het wel aan te raden deze reeds in het najaar te snoeien vanaf het moment dat het kan gaan vriezen. Snoei je deze niet in, dan zullen ze na de vorst bruin worden en de wind zal de bladeren over de tuin verspreiden.

Bomen: Bomen bestaan  in verschillende vormen en maten

Vormen bepalen het uitzicht van je tuin.

Kroonvormen kunnen ovaal, eirond, vaas, zuil, treur, piramidaal, afgeplat rond, hart of gewoon rondvormig zijn. Om niet te spreken over vormbomen. Deze kunnen door snoei zowat elke vorm aannemen die je je maar kunt bedenken. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de soort.

Maar ook de stammen kunnen erg verschillend zijn in vorm en type bast.

De toepassing is van groot belang.

Zo is de locatie erg belangrijk voor het plaatsen van een boom. Een boom voor een park is niet geschikt voor een kleinere tuin en een boom voor een laan plaats je het best ook niet in bakken.

Niet alleen de locatie maar ook de grondsoort is van belang. Dit bepaald welke boom je het beste kunt aanplanten.

De standplaats heeft te maken met de grondsoort, lichtinval (zon, halfschaduw of schaduw), bodemvochtigheid, PH-waarde of wind.

Ook de kenmerken van een boom komen aan bod. Denk maar eens aan bladkleur,  herfstverkleuringen, bloeitijden, bloemkleur, vruchtkleur of bastkleur.

Wat er nu vaker gekweekt en aangeplant wordt zijn meerstammige bomen.

Toepasselijk voor kleine, middel of grote tuinen